Wat is roestvrij staal?

Waar u wellicht niet bij stilstaat, is dat iedereen deze metaalsoort roestvrij staal, inox of edelstaal noemt, terwijl de benaming voor dit type metaal eigenlijk roestvast staal behoort te zijn. Roestvast staal is uiterst duurzaam, erg hard en veel moeilijker te bewerken dan andere metaalsoorten.

Roestvast staal (rvs) is een samenstelling (legering) van 80% ijzer, met toevoegingen als chroom, nikkel, molybdeen en koolstof. Deze samenstelling zorgt ervoor dat er een roestvast oppervlak ontstaat.

Verreweg de meeste rvs producten worden geborsteld (geslepen). Om ongewenste aantasting van het rvs te voorkomen, bijvoorbeeld door zure regensporen, vette vingers, vogelpoep, hars, uitlaatgassen, pekel en organische vervuiling, dient u de rvs designproducten die buiten staan te behandelen met siliconenpoetsmiddelen of met een Nano Glanscoating.